Speelparadijs

“Mam!”

“Ja?”

Ik gaf antwoord vanuit een benarde positie. Ik zat op handen en knieën op een rode mat, boven mijn hoofd lag een zwart net. Mijn handen zweetten en de strakheid rond mijn heupen herinnerde me eraan dat ik nog niet zó lang geleden was bevallen van een tweeling. Geschatte hoogte op dat moment: zo’n zes meter boven de grond. Om ons heen de geuren van patat en goedkope limonade en de geluiden van kinderen die gilden van plezier. Of van blessurepijntjes of vermoeidheid. In elkaar gedoken in deze krappe ruimte keek ik voor me uit in de richting van de stem van mijn bijna 4-jarige zoon. Ik zag hem zitten aan het einde van deze klautergang, een triomfantelijke blik in zijn ogen, wijzend naar opzij. Zijn gezicht was verhit en zijn voorhoofd zweterig.

“Mam, zuwwe samen van de glijbaan?”


Eenmaal hijgend bij hem gearriveerd inspecteerde ik de felgekleurde tunnel waar hij op doelde. De ingang was niet al te groot, de bochten erg krap, en bovendien was het geheel erg stijl. Bovendien wist ik niet op wat voor landing ik moest anticiperen. Ik wierp een blik naar beneden, waar mijn schoonzus op de tweeling en haar eigen zoontje paste. Ik vond ook daar geen excuus om het niet te doen. Twijfel sloeg toe. Ik ben vóór uitdagingen aangaan en wilde een voorbeeld zijn voor mijn zoon. Maar welke prijs ging ik hiervoor betalen?

Mijn zoon, die beweegt wel. Sterker nog, hij beweegt bijna nooit níet. Hij klimt, klautert, rent, tolt, rolt, glijdt, valt, huilt, wil een kus en gaat door. Net als alle andere kinderen van zijn leeftijd. De jonge jaren behoren uit vallen en opstaan te bestaan. Het bewegen in verschillende dimensies, op hoogtes, het koppelen van zicht aan motoriek en andersom, het trainen van evenwicht en coördinatie: essentieel voor jonge kinderen en alleen mogelijk als zij daarvoor genoeg tijd en ruimte krijgen. Ook vallen, schaafplekken, pleisters plakken en kusjes erop horen daarbij. Die ongelukjes kunnen overigens wel negatieve impact hebben op het functioneren van je kinds beweginggstelsel, daarom is een controle bij de chiropractor bij tijd en wijle geen overbodige luxe.

Mijn zoon heeft een fantastische middag gehad waarin hij zijn energie goed kwijt kon. Zo’n speelparadijs is perfect voor een extra stukje uitdaging en beweging voor je kind. Iets minder geschikt voor pas bevallen moeders met een matige conditie. Na ons glijbaan-avontuur pleegde ik een telefoontje naar de bekkenfysiotherapeut en plande eindelijk een aantal sessies personal training. Ook voor mij werd het tijd voor meer sport en spel!

 

Vorige
Vorige

Thuis best

Volgende
Volgende

Kinderen zijn de toekomst