Maatwerk, niet geschikt als crisiswoord

Gastblog van Annique Holleman, chiropractor te Lent

Chiropractoren hebben hun deuren moeten sluiten sinds 15 december 2020. Op woensdag 20 januari lag onze motie na erg hard werken eindelijk bij de Tweede Kamer en deze werd aangenomen! Helaas werd twee dagen later al duidelijk dat dit voor ons niks zou veranderen. Onrechtvaardig, ja! Of toch niet? Ik zie mezelf als iemand die erg goed is zaken van twee kanten te begrijpen. Ook in deze schets ik graag beide kanten.

Onrechtvaardig, JA!

Fysiotherapeuten zijn open en als het gaat om contactberoepen zijn chiropractie en fysiotherapie natuurlijk zeer vergelijkbaar. De kans op besmetting is waarschijnlijk in een chiropractiepraktijk zelfs kleiner, daar de contactmomenten over het algemeen korter zijn en er geen sportmomenten plaatsvinden.

Hiernaast kun je je afvragen in hoeverre fysiotherapie en vele andere BIG-geregistreerde therapeuten die momenteel mogen doorwerken medisch noodzakelijk zijn. Pijnklachten zijn natuurlijk extreem vervelend, maar allesbehalve levensbedreigend. Als chiropractoren hun deuren moeten sluiten, waarom dan niet ook de niet medisch noodzakelijke zorg op alle fronten?

Menig persoon zou aangeven: “Maar de patiënten kunnen toch naar de fysiotherapeut toe, i.p.v. de chiropractor?”. Deels waar, maar dit zou dan weer niet helpen voor de corona besmettingen. En ook beperkt het de keuzevrijheid van de patiënt, die vaak met reden voor de chiropractor kiest, bijvoorbeeld omdat fysiotherapie onvoldoende geholpen heeft.

Als laatste heeft chiropractie natuurlijk het stempel alternatieve geneeswijze. De term alternatieve geneeswijze doet je al snel denken aan vage praktijken en niet aan een goed georganiseerde praktijk, zoals de NCA chiropractiepraktijken. Al onze praktijken voldoen volledig aan alle eisen van de Wet BIG. Bovendien zijn alle chiropractoren in Europa aan het werk, ongeacht welke wettelijk status ze daar genieten. Dus sluiting is onrechtvaardig!

BIg2.jpg

Of toch niet?

Chiropractie valt niet onder de Wet BIG, dit is dé reden dat we niet open mogen en fysiotherapeuten wel. Wij vallen niet onder de Wet BIG omdat deze al jarenlang gesloten is. Het is een achterhaalde wet die al tijden op de agenda van de politiek staat om te vernieuwen, maar hier is natuurlijk geen tijd voor in tijden van crisis. Dus chiropractie zal ook tijdens de corona crisis onder alternatieve geneeswijze blijven vallen en hier zal niet opeens verandering in komen.

In Nederland zijn er welgeteld 20.000 alternatieve therapeuten. Lang niet al deze therapeuten werken volgens de BIG wet gestelde eisen of zullen hun zaken zo op orde hebben als een NCA chiropractor dat heeft. Een uitzondering maken voor chiropractoren zou betekenen dat er uitzonderingen gemaakt zullen moeten worden voor een vele grotere groep therapeuten. Dit kan in deze tijden natuurlijk niet. In tijden van crisis is er simpelweg geen tijd voor maatwerk.

Helaas zijn wij geen uitzondering op de gestelde wetten. Er zijn ontelbaar veel bedrijven die momenteel getroffen worden, die in eenzelfde situatie verkeren als chiropractoren. Die net buiten de boot vallen, die wel aan alle eisen kunnen voldoen om de besmettingen in te dammen en die voor veel mensen als noodzakelijk geacht worden. Maar de grenzen moeten simpelweg ergens gesteld worden hoe hard dit ook voelt voor de mensen die nét buiten de boot vallen.

We blijven vechten! Vecht u met ons mee?

Ondanks dat er voor beide partijen wat te zeggen valt, blijven we vechten voor onze patiënten die ons zo missen (en wij hen) en onze samenwerkingspartners die ons moeten missen in de multidisciplinaire beweegzorg.

Teken daarom de petitie van de patiëntenvereniging chiropractie en schrijf je gelijk gratis in als lid. Hopelijk zal dit er in ieder geval voor zorgen dat - zodra er weer enige ruimte is voor versoepeling - wij de eerste zijn! Wellicht geeft het ons zelfs een zetje in de goede richting voor de toekomst, om volwaardig onderdeel te worden van de reguliere gezondheidszorg, de lange termijnvisie van de NCA.

Achter de schermen blijven wij 24/7 voor u aan het werk om media-aandacht te trekken en op de agenda van de Tweede Kamer te komen,. Om zo alle NCA chiropractiepraktijken zo snel mogelijk weer open te krijgen, zodat we u weer kunnen helpen.

Want ondanks dat we ons kunnen inleven in de tegenpartij is onze strijdlust groter dan ooit! Bedankt voor al uw steun! Het betekent ontzettend veel voor ons.

Vorige
Vorige

Doorzetters

Volgende
Volgende

Buiten spel