Nederland loopt achter!

Niet alleen met vaccineren loopt Nederland achter in Europa, maar ook op het gebied van waardering van essentiële zorg. Normaal spiegelt Nederland zich graag aan landen zoals Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. In deze landen maakt chiropractie onderdeel uit van de reguliere eerstelijns gezondheidszorg. Chiropractoren in de betreffende landen mogen niet alleen aan het werk, maar moeten hun patiënten zelfs helpen. Wij zijn het enige land in Europa waar chiropractoren niet mogen zorgen! Wanneer sluiten wij aan bij de rest van Europa?

Voorzitters van verschillende associaties aan het woord:

Espen Ohren, Noorwegen.jpg

Gedurende de Covid-19 pandemie, zijn chiropractie praktijken in Noorwegen in maart 2020 een week gesloten geweest. Daarna zijn chiropractie praktijken gewoon open gebleven, met de benodigde maatregelen om infectieverspreiding te voorkomen. Voor de maatschappij is het belangrijk dat mensen kunnen blijven werken. Rug- en nekpijn is de voornaamste aanleiding voor ziekteverzuim, en in deze tijden van extra pijn en zorgen, is het extra belangrijk dat deze klachten behandeld worden. Dit zorgt er ook voor dat de gezondheidszorg in ons land minder belast wordt, zodat er ruimte is om te zorgen voor patiënten met een Covid-infectie. In Noorwegen zijn chiropractoren erkende zorgprofessionals en spelen ze een belangrijke rol in het Noorse zorgstelsel.

Thomas Thurnherr, Zwitserland.jpg

In Zwitserland zijn chiropractoren wettelijk verplicht om hun diensten te verlenen aan patiënten die dat nodig hebben. Als eerstelijns zorgprofessionals dragen ze bij aan het behandelen van patiënten met klachten van het zenuw- en bewegingsstelsel. Chiropractische behandelingen worden volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraars, dat voor elke burger verplicht is. Gedurende de lockdown in maart/april 2020 was het chiropractoren alleen toegestaan om patiënten met acute klachten te ontvangen. Momenteel moeten alle chiropractie praktijken een beschermend protocol in werking hebben, maar is het ze toegestaan, om hun zorg voor hun patiënten te continueren. Dat is zelfs wat er van ze verwacht wordt.

Lone Kousgaard Jørgensen, Denemarken.jpg

In Denemarken is het gehele zorgstelsel momenteel geopend voor patiënten. Want niemand heeft er iets aan als kleine, onbehandelde pijntjes groter worden en uiteindelijk misschien een ingreep vereisen. Chiropractoren zijn geïntegreerde zorgprofessionals. Gedurende de covid-19 pandemie helpen chiropractoren om de ziekenhuizen vrij te houden voor écht zieke patiënten, door in hun praktijken voor hun patiënten klaar te staan.

Bart Vandendries.jpg

Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 moesten chiropractors in België 'alle uitstelbare zorg uitstellen', maar wel beschikbaar blijven voor patiënten met acute pijn, net om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten. Sinds 4 mei kunnen we weer normaal werken, uiteraard nog steeds met de nodige voorzorgsmaatregelen. Hoewel het afgelopen jaar logischerwijs niet zonder stress is verlopen, heb ik me nooit eerder in mijn carrière zo nuttig en nodig gevoeld als chiropractor en was de dankbaarheid van patiënten met pijn nooit zo groot. Chiropractors kunnen echt het verschil maken bij patiënten met pijnklachten aan het bewegingsapparaat. 




Vorige
Vorige

Chiropractie Europa spreekt zijn zorgen uit over Nederland

Volgende
Volgende

Joint vervangt chiropractor