Historie

Chiropractie is aan het eind van de 19e eeuw in Amerika ontstaan. De grondlegger van chiropractie, D.D. Palmer (1845-1914), ontdekte dat het manipuleren van de wervelkolom gunstige effecten kon hebben op sommige klachten in het lichaam. Het idee dat er een belangrijke relatie was tussen het goed functioneren van de wervelkolom en de rest van het lichaam was niet nieuw. Hippocrates (460-377 v. Chr.), ook wel de vader van de geneeskunde genoemd, benoemde dit al.

Chiropractie: behandelen met de hand

D.D. Palmer noemde zijn nieuwe methode chiropractie, een samenvoeging van de Griekse woorden ‘cheir’ en ‘praxis’, wat vrij vertaald ‘behandelen met de hand’ betekent. In de jaren die volgden, formuleerde Palmer de chiropractische theorieën, op basis waarvan hij de effecten van de chiropractische behandeling probeerde te verklaren. Hoewel Palmers ideeën destijds aannemelijk waren, zijn de inzichten in de loop der jaren natuurlijk veranderd. Chiropractie als beroep heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt, vooral op academisch gebied en met betrekking tot de wetenschappelijke onderbouwing van chiropractische methodes.

In de afgelopen jaren is chiropractie uitgegroeid tot één van de grootste medische beroepen ter wereld. In veel landen wordt chiropractie inmiddels volledig erkend en is de chiropractor in die landen een volwaardige partner in de reguliere zorg. Helaas is er in Nederland nog geen titelbescherming voor de beroepsgroep.

Chiropractie in Nederland

De eerste chiropractor in Nederland vestigde zich in 1968. De Nederlandse Chiropractoren Associatie, kortweg NCA, is van oudsher dé beroepsorganisatie van en voor chiropractoren in Nederland. De NCA bestaat sinds 1975. Al vanaf de oprichting streeft zij naar erkenning van de chiropractie in Nederland en maakt de vereniging zich sterk voor de kwaliteit van de aangesloten chiropractoren. Begin jaren ’80 gingen verzekeraars over tot het vergoeden van chiropractische consulten binnen de Aanvullende Verzekering (AV).

In de toekomst hoopt de NCA te bereiken dat er een universitaire opleiding tot chiropractor in Nederland wordt gestart. Tot die tijd studeren chiropractie studenten aan hoog aangeschreven opleidingen in het buitenland.

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief