‘Patiënt kan soms ook zonder pillen genezen’

Geplaatst door Beheerder 4 december 2018

DEN HAAG _ Gezond eten, meer bewegen en minder stress kunnen ziekte voorkomen én genezen. Dit is de rode draad van het Manifest Leefstijlgeneeskunde, ondertekend door onder meer de artsenfederatie KNMG, Patiëntenfederatie Nederland, jeugdartsen, cardiologen en internisten – meldt dagblad Trouw. Minister van Medische Zorg & Sport Bruno Bruins neemt het deze week officieel in ontvangst. De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) staat zeer sympathiek tegenover het initiatief, reageert voorzitter Gitte Tønner.

“Als beroepsvereniging hameren we in gesprekken met patiënten, in de dagbladen, op social media en via onze informatiefolders al vele jaren op meer bewegen en gezond voedsel. Degenen die dat in hun dagelijkse schema opnemen, lopen aanzienlijk minder kans op rug- en nekklachten, overgewicht en hart- en vaatziekten. Een officieel, groot onderzoek naar het effect van leefstijlgeneeskunde, zoals de initiatiefnemers van het manifest willen, juichen wij dus van harte toe”, aldus Tønner.

Die initiatiefnemers zijn Hanno Pijl en Martijn van Winkelhof. De eerste is diabetesarts en hoogleraar bij het Leids Universitair Medisch Centrum en Van Winkelhof schreef mee als patiënt. De twee hopen dat de zorgkosten van leefstijlziektes in tien jaar tijd kunnen worden gehalveerd, wanneer er serieus onderzoek wordt gedaan naar leefstijlgeneeskunde. Maar dat kan alleen van de grond komen als de overheid er flink aan meebetaalt, omdat leefstijlonderzoek niet kan worden bekostigd door rijke belanghebbenden, zoals wel het geval is bij medicijnonderzoek (draagkrachtige fabrikanten).

Van Winkelhof had astma, eczeem en overgewicht, maar ging er met een gezondere leefstijl flink op vooruit. “Dat gun ik anderen ook”, zegt hij in Trouw. Hij vermeed melk en suiker en ging meer water drinken. “Ik ben afgevallen, mijn astma is verminderd en medicatie heb ik niet meer nodig.”

Met andere woorden: soms kan een andere leefstijl ook een patiënt genezen, menen de initiatiefnemers.

Maar dat zal niet vanzelf gaan, ook al omdat in de spreekkamer van de huisarts nog maar nauwelijks aandacht bestaat voor leefstijl, aldus hoogleraar Pijl. “Ze (de huisartsen, red.) vertrouwen volledig op pillen. Dat komt ook door patiënten: die lopen binnen in de verwachting dat een dokter wel iets voorschrijft.”

“Chiropractoren dragen met de behandeling van rug- en nekklachten en hun adviezen aan patiënten al substantieel bij aan een gezondere leefstijl”, benadrukt NCA-voorzitter Tønner. “Als we er tijdig bij zijn, vermindert het risico op chronische aandoeningen. Want mensen met rugklachten hebben – zo blijkt uit internationaal onderzoek – 17% meer kans dat ze hart- en vaatziekten en diabetes ontwikkelen. Hoe dat kan? Om daar precies achter te komen is nog meer aanvullend onderzoek nodig.”

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief