De chiropractor; een volwaardige zorgverlener in de eerstelijnszorg

Chiropractie omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk functionele stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Chiropractie dient ter aanvulling op de reguliere geneeskunde, niet als vervanging hiervan. De chiropractor is een professional die in verschillende (Europese) landen, waaronder België, Engeland, Zwitserland en de Scandinavische landen, een wettelijk erkend beroep uitoefent. De chiropractor heeft daar de status van zorgverlener in de eerstelijnszorg en heeft een onafhankelijke behandelingsbevoegdheid, vergelijkbaar met een arts of tandarts. In Nederland is chiropractie echter nog steeds een vrij beroep, dat valt onder de noemer ‘alternatieve’ of ‘complementaire geneeskunde’. Desondanks werken NCA chiropractoren sinds de oprichting van Stichting Chiropractie Nederland (SCN) volgens kwaliteitseisen die overeenstemmen met de wet BIG. Een NCA chiropractor is een volwaardige zorgverlener in de eerstelijnszorg. Chiropractie is door deze nauwkeurige omschrijving en vastlegging van de kwaliteitseisen transparanter geworden voor patiënten en zorgverleners. De kwaliteit van bij de SCN geregistreerde chiropractoren wordt door de Stichting Chiropractie Nederland periodiek gecontroleerd.

Geschiedenis

Het woord ‘chiropractie’ is Grieks en betekent ‘uitgevoerd met de hand’. De geschiedenis van de chiropractie begon ruim 100 jaar geleden in de Verenigde Staten. De grondlegger, D.D. Palmer (1845-1914), kwam destijds met zijn oorspronkelijke chiropractische theorie over het ontstaan van ziektes door verband te leggen tussen de functie van de wervelkolom en de integriteit van het zenuwstelsel. Chiropractie heeft in de afgelopen decennia een sterke academische en professionele ontwikkeling doorgemaakt. De moderne chiropractor houdt zich voornamelijk bezig met het behandelen van klachten als rugpijn, nekpijn, aandoeningen van het bewegingsapparaat en functiestoornissen in het zenuwstelsel. De oorspronkelijke chiropractische theorieën worden door de meeste chiropractoren inmiddels als gedateerd en onvolledig beschouwd. Nederland kreeg zijn eerste chiropractor in 1968. De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), de beroepsorganisatie voor chiropractoren, bestaat sinds 1975. Ondanks een lange en intensieve strijd van de NCA is er nog altijd geen titelbescherming voor de beroepsgroep. Niettemin werken NCA chiropractoren volgens kwaliteitseisen die gelijkwaardig zijn aan de wet BIG.

Samenwerking met andere zorgprofessionals

De NCA is met circa 250 leden een kleine speler binnen de gezondheidszorg. De beroepsgroep is echter geografisch gezien vrij gelijkmatig over het hele land verspreid. NCA chiropractoren streven naar een goede samenwerking met andere zorgprofessionals. Ook al is iedere patiënt vrij om zelfstandig een afspraak te maken met een chiropractor, toch stimuleren chiropractoren de patiënt om contact te onderhouden met de huisarts over de behandeling. De chiropractor zelf rapporteert de huisarts desgewenst over zijn bevindingen, mits de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven. Als de aard van de klacht zodanig is dat verder onderzoek geïndiceerd lijkt, verwijzen chiropractoren de patiënt terug naar de huisarts, doorgaans met begeleidend schrijven. Indien er geen recente röntgenfoto’s voorhanden zijn, kan een klinisch gemotiveerd verzoek om röntgenonderzoek bij de huisarts worden gedaan. Tevens zijn chiropractoren opgeleid om röntgenonderzoek van het skelet zelf uit te voeren en te interpreteren. Röntgenfoto’s worden door de chiropractor hoofdzakelijk gebruikt om eventuele contra-indicaties voor een behandeling uit te sluiten. In Nederland is het voor chiropractoren toegestaan zelf röntgenfoto’s te maken mits zij voldoen aan het Rijssense protocol.

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief