De Nederlandse Chiropractoren Associatie

De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is de oudste beroepsvereniging van en voor chiropractoren in Nederland. Sinds haar oprichting in 1975 streeft zij naar erkenning van chiropractie in Nederland en maakt de vereniging zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard.

Voor een overzicht van de organisatie kunt u het organogram bekijken.

Missie

De NCA is opgericht met als doel gekwalificeerde chiropractoren in Nederland te verenigen in een professionele organisatie. De NCA staat in dienst van haar leden en heeft tevens als doel om in het belang van de patiënten de kwaliteit van de chiropractische zorg, aangeboden door onze leden, te bewaken.

De NCA en haar leden kenmerken zich door:

Kwaliteit

De NCA chiropractor is een universitair geschoolde zorgprofessional. Het lidmaatschap van de NCA staat garant voor een hoog opleidingsniveau en hoge bij- en nascholingseisen. NCA chiropractoren werken volgens de gangbare normen van ‘Evidence Based Practice’. De behandeling en diagnose zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en klinische ervaring, met aandacht voor de individuele behoeften van de patiënt.

Expertise

De NCA chiropractor is een expert op het gebied van de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. De kern van ons werkterrein omvat de diagnose en behandeling van rugklachten, nekklachten, hoofdpijn en overige functionele klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten en zenuwstelsel).

Naast specifieke chiropractische correcties van de gewrichten (met de hand of instrumenten) kunnen de onderstaande adviezen, oefeningen, en andere behandeltechnieken ook deel uit maken van een chiropractisch consult:

 • Adviezen op het gebied van:
  – Ergonomie
  – Houding
  – Stressreductie
  – Ademhaling
  – Voeding.
 • Spierontspanningstechnieken zoals triggerpoint therapie, dry needling, taping en stretches.
 • Oefeningen (thuis of in de praktijk)
  – Krachttraining
  – Uithoudingsvermogen
  – Coördinatie en of Balanstraining
  – Stretching
 • Aangepaste behandeltechnieken voor moeder en kind, de neurologische en sportpatiënt

Dit alles vanuit een holistische  en ketengerichte visie

Integriteit

De NCA chiropractor (be)handelt altijd in het belang van de patiënt door op een zo efficiënt mogelijke manier de patiënt klachtenvrij te maken en te houden. Participatie en zelfredzaamheid van de patiënt zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.

Duurzaamheid

De NCA chiropractor draagt bij aan een duurzame gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk is. Laagdrempelige, oplossingsgerichte en kostenefficiënte zorg met een focus op het stimuleren van gezondheid, educatie en preventie zijn gegarandeerd.

Onze visie

De NCA streeft naar een volledige erkenning van chiropractie in Nederland waarbij de chiropractor wordt beschouwd als de expert op het gebied van conservatieve zorg voor de wervelkolom en het overige bewegingsapparaat.

De NCA zet zich onverminderd in om onderstaande punten te realiseren:

 • een maatschappelijke erkenning als eerstelijns zorgverlener voor een specifieke groep patiënten, vergelijkbaar met de positie van tandartsen, met de bijhorende rechten en plichten;
 • wettelijke erkenning en titelbescherming voor NCA chiropractoren;
 • het handhaven van vergoedingen van chiropractische zorg door de zorgverzekeraars;
 • het stimuleren van communicatie en samenwerking tussen andere zorgprofessionals en chiropractoren;
 • het realiseren van een opleiding tot chiropractor in Nederland, op universitair niveau;
 • het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek;
 • het verkrijgen van het recht op het doen van röntgendiagnostisch onderzoek, dan wel het recht om rechtstreeks hiervoor te mogen verwijzen;
 • een leidende positie innemen bij de preventie van rug- en nekklachten, middels educatie en (indien geïndiceerd) ondersteunende behandelingen.

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief