Ontwikkeling van ons bewegingsapparaat

Geplaatst door Beheerder 23 november 2015

Als we geboren worden zijn we gemiddeld zo rond de 50 cm lang. Wanneer we zijn uitgegroeid is daar nog zo’n 1m15 bijgekomen. Het lijkt allemaal heel normaal en gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Maar tijdens de groei spelen er zich allerlei ingewikkelde processen af, waarbij veel factoren betrokken zijn. Denk daarbij aan hormonen, eiwitten, je voeding, de hoeveelheid beweging, maar ook ziektes die de groei kunnen tegenwerken.

De groei van je botten

Aan het uiteinde van een bot zit een soort schijfje van niet-verkalkt kraakbeen, dit is de groeischijf. Doordat de kraakbeencellen zich vermeerderen groeit het bot en worden kinderen in de groei weer een beetje langer. Als we ouder worden wordt uiteindelijk al het kraakbeen omgezet in bot en groeien we niet meer verder. Op een röntgenfoto zie je ook dat bij kinderen de vingerkootjes ver van elkaar afliggen (door het ‘nog-niet-verbeende-kraakbeen’) terwijl dat bij volwassenen aan elkaar zit.  Hoewel de groeischijven zijn verbeend is het bot in het volwassen leven ook erg ‘dynamisch’. Het bot wordt steeds opnieuw afgebroken en ook weer aangemaakt, je hele leven door.  Bot aanmaak wordt gestimuleerd door het hormoon oestrogeen, dit zorgt er bij vrouwen voor dat na de overgang de botsterkte ook wat sneller afneemt. Hierover meer in het stuk over osteoporose.

Hormonen

Groeihormoon is belangrijk voor de groei. Dit wordt gemaakt in de hypofyse, een klier in je hersenen. Het hormoon stimuleert de lengtegroei door in te werken op de groeischijven. Groeihormoon wordt niet gelijkmatig in je lichaam afgegeven maar juist als een soort uitbarsting. Wanneer je overdag stil zit wordt er maar weinig afgegeven en twee uur na het inslapen komt het volop in je lichaam. Verder heeft o.a. lichaamsbeweging ook een positieve invloed op de afgifte.

Naast groeihormoon zijn schildklierhormonen en geslachtshormonen (testosteron en oestrogeen) belangrijk voor de groei. Geslachtshormonen zorgen voor de snelle groei in de puberteit, tot wel 12 cm per jaar!

Ook voor volwassenen heeft groeihormoon nog een aantal belangrijke functies. Het is belangrijk voor het spierstelsel, botdichtheid, lichaamsstofwisseling en ook voor ons welbevinden.

Wat is groeipijn?

De meningen verschillen sterk over de oorzaak van ‘groeipijn’. Het is in ieder geval een pijn die vaak ‘s nachts door kinderen of pubers gevoeld wordt en komt voor aan beide kanten van het lichaam. Een theorie is dat dit komt doordat kinderen ‘s nachts vaak groeien en dat spieren en pezen hierdoor meer rek krijgen wat pijn geeft. Zoals al eerder uitgelegd groeien we niet iedere dag evenveel en kan de pijn dus ook de ene nacht wel aanwezig zijn en de volgende nacht niet. Het is ieder geval niet alarmerend, probeer als ouder eventueel wat massage te geven of wat te koelen op de pijnlijke plek. Neem bij aanhoudende pijn wel contact op met een zorgverlener.

Chiropractie en kinderen in de groei

Zoals je nu waarschijnlijk begrijpt gebeurt er enorm veel in je lijf tijdens de jeugd, en dan hebben we het hier alleen kort over de groei gehad van je botten. Je spieren moeten in het zelfde tempo langer worden en dat zorgt ervoor dat je wat minder gecoördineerd kan bewegen. Dit zie je vooral in de pubertijd, want dan groei je ook het meest. Het is belangrijk dat de jeugd veel in beweging is want daardoor kan het lichaam zich ook het beste aan alle veranderingen aanpassen. Bovendien train je de motoriek. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op een goede manier beweegt.

Hierbij kan chiropractie helpen. Door te zorgen dat gewrichten zo goed mogelijk kunnen bewegen wordt de aansturing van de spieren ook verbeterd, hierdoor kan je groei optimaliseren en ook blessures voorkomen. Door gericht probleemgebieden aan te pakken, te adviseren en eventueel oefeningen mee te geven hopen we dat de jeugd pijn vrij kan bewegen en blessures afnemen want dan is sporten extra leuk!

 

Voorbeeld van klachten waarbij chiropractie kan helpen:

Hoofdpijn, nek en rugklachten, patella-femoraal pijnsyndroom en andere knieklachten, schouderpijn, blessure preventie en nog veel meer. Mocht u vragen hebben hierover vraag dan uw lokale chiropractor om advies.

 

Tamar Bakker

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief