Persbericht - Chiropractoren schrikken van onnodig veel leed en pijn patiënten

Veel chiropractiepatiënten werden door de lockdown gedwongen te lang door te lopen met ernstige rug- en nekklachten. Dat concludeert de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) twee weken na de heropening van de chiropractiepraktijken. De chiropractoren zijn geschrokken van de gevolgen van de lockdown bij hun patiënten. De Nederlandse overheid besloot medio december 2020 als enige land  in Europa chiropractie niet tot de essentiële beroepen te rekenen en hun praktijken te sluiten.

Tijdens de eerste dagen na de heropening van de chiropractie blijkt dat er bij patiënten niet alleen veel acute klachten bij zijn gekomen, ook zien chiropractoren dat veel patiënten erg achteruit zijn gegaan door de onderbreking van hun behandelingen. Sommigen zijn tijdens de sluiting van de praktijken afhankelijk geweest van zware pijnstillers, anderen werden onverhoopt doorverwezen naar een pijnpoli, neuroloog of orthopeed.

Topje
NCA-voorzitter Gitte Tønner vreest dat de eerste bevindingen nog maar het topje van de ijsberg zijn: “We zitten nu twee weken na de heropening van onze praktijken. De meeste van onze patiënten hebben sinds de heropening op 3 maart jongstleden nog geen behandeling kunnen krijgen. We werken nu keihard om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Tegelijkertijd maken we de balans op.” 

Argumentatie klopte niet
Chiropractoren in het land kregen dagelijks huilende patiënten aan de telefoon. Tijdens de lockdown (tussen 15 december 2020 en 3 maart 2021) zijn er bij de ruim 300 NCA-chiropractoren in ons land in totaal ruim 200.000 behandelingen niet uitgevoerd. Tønner: “De argumentatie van het kabinet om behandeling te verbieden en daardoor reisbewegingen te beperken, klopte niet omdat veel chiropractiepatiënten van pure ellende toch op zoek gingen naar hulp en daardoor juist meer reisbewegingen maakten. Bovendien drong de minister er zelf bij deze mensen op aan dat ze naar de huisarts of de fysiotherapeut moesten gaan, hetgeen ook meer reisbewegingen tot gevolg had.”

Onbegrijpelijk
Als mokerslag voor patiënt en chiropractor maakte OMT-voorzitter Jaap van Dissel 24 februari jongstleden bekend dat het OMT nooit een advies heeft gegeven om medio december contactberoepen te sluiten. Het blijkt achteraf een ‘bestuurlijk besluit’. Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) noemde de maatregelen in december ‘een grote hamer op het virus’, maar de vraag die steeds vaker opkomt is, wat de prijs is van deze hamer? De NCA heeft meerdere brieven naar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gestuurd over deze kwestie, maar deze zijn tot op heden onbeantwoord gebleven. Überhaupt bleek contact met het ministerie van VWS bijna niet mogelijk.

Nooit meer meemaken
Tønner: “Het kabinet zal in het vervolg moeten beseffen dat voor chiropractiepatiënten voorkomen beter is dan genezen. Het is tijd voor politieke verantwoordelijkheid en een belofte dat onze patiënten dit nooit meer hoeven mee te maken.”  

web-39.jpg


Vorige
Vorige

NIEUWSBRIEF | Chiropractisch

Volgende
Volgende

Wij mogen weer zorgen!