NCA: De effecten van de lockdown II op patiënten chiropractie

Wat waren de effecten na de lockdown voor rug- en nek patiënten die niet behandeld mochten worden door hun chiropractor? En welke lessen kunnen hieruit getrokken worden indien er een volgende lockdown komt voor contactberoepen? De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) heeft een onderzoek gehouden onder 3500 patiënten om antwoord te krijgen op deze vragen.

Op 14 december jl. besloot het kabinet om een tweede lockdown in te voeren. Contactberoepen moesten de volgende dag het werk staken. Voor medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en de medisch pedicure werd een uitzondering gemaakt – maar niet voor chiropractoren. Voor een likdoorn kon men terecht, maar niet voor een hernia.

Volgens VWS werd de lockdown ingevoerd om “contactmomenten en reisbewegingen te beperken, zonder de noodzakelijke medische zorg te verhinderen”. De rol van de chiropractie in de eerstelijnszorg wordt altijd nog onderschat, en de data van dit onderzoek spreken deze argumenten van de overheid helaas tegen. De vraag is dan ook hoe dit in de toekomst samen beter gedaan kan worden en hoe patiënten met ernstige rug- en nekklachten wel geholpen kunnen worden met de zorg die ze nodig hebben.

Klachten namen toe, en alternatieven hielpen niet
Van de ondervraagden geeft ruim 75% aan dat de klachten zijn verergerd tijdens de lockdown. Met name mensen met een zittend beroep en bij mensen werkzaam in de zorg zijn de klachten toegenomen. Gemiddeld zijn de patiënten om de week naar een andere zorgverlener (huisarts 25,7%, fysiotherapeut 57,7%) geweest in een periode van 11 weken. Bij zo veel als driekwart was er geen of onvoldoende verlichting van de klachten. De patiënten werden gedwongen om meer reisbewegingen te maken voor een behandeling waar ze overwegend onvoldoende baat bij hebben gehad. Ten slotte is het belangrijk om te weten is dat bij 60,7% van de patiënten waarbij de klachten verergerd zijn, het gebruik van pijnmedicatie toegenomen is tijdens de lockdown.

Naar een toekomstbestendig beweegzorg
Nederlanders hebben gemerkt wat “zoveel mogelijk thuisblijven” en thuiswerken met hun lijf doet. Slecht ingerichte werkplekken en beperkte mogelijkheden om op de normale en gewenste wijze te blijven sporten en bewegen, hebben allerlei fysieke en mentale gevolgen gehad. “Alle hens aan dek dus om de zorg in Nederland in beweging te houden samen met de chiropractoren”, zegt de NCA.
“Het is onbegrijpelijk dat de overheid tijdens zo’n enorme crisissituatie professionele zorgverleners op het gebied van rug- en nekklachten buiten spel zet”, aldus de voorzitter van de NCA, Gitte Tønner. “Hopelijk zet deze crisis vaart in de ontwikkelingen rondom het zorgstelsel zodat onze patiënten in de toekomst een vrije keus van zorg hebben.”

Quotes van patiënten:

“Uitstel van behandeling heeft geleid tot onnodig medicatie gebruik, slaapgebrek, verergering van klachten en verzuim van verplichtingen.”

-- Winkelmedewerker

“Door de lockdown ben ik VAKER naar (andere) behandelaars geweest, met alle coronarisico's van dien, dan dat zonder lockdown het geval geweest zou zijn. Fysiotherapie werkt voor mij immers een stuk minder goed dan chiropractie.”

-- Zorgmedewerker.

“Ik heb het als vervelend ervaren niet naar de chiropractor te kunnen, je bent als verpleegkundige afhankelijk van het lijf en door de covid-19 extra moeten werken maar geen gebruik mogen maken van de chiropractie. Je mocht wel naar de fysiotherapie??”

-- Verpleegkundige

Vorige
Vorige

Persbericht - Aandacht voor kinderen: toename van kinderen met vergroeiingen in de rug.

Volgende
Volgende

NIEUWSBRIEF | Chiropractisch