PERSBERICHT | ‘Patiënten met ernstige pijnklachten snel weer behandelen’

Amsterdam, 19 januari 2021

De beroepsvereniging van chiropractoren in Nederland (NCA) doet een dringend beroep op ministers De Jonge en Van Ark om patiënten met ernstige pijnklachten weer snel te laten behandelen. De urgentie is groot, omdat door pijnklachten veel mensen niet meer kunnen werken of functioneren. De chiropractoren vinden het medisch en ethisch onverantwoord om behandeling van deze mensen nog langer uit te stellen.

NCA-voorzitter Gitte Tønner stelt dat de ministers niet langer blind mogen zijn voor het oplossen van dit probleem: “Sinds de nieuwe lockdown van 15 december mogen chiropractoren geen patiënten meer behandelen, omdat het ministerie het aantal reisbewegingen wil beperken en chiropractoren in de categorie nagelstylistes en kappers schaart. Maar die vergelijking slaat de plank volledig mis omdat chiropractoren een zorgfunctie hebben en patiënten helpen met een medische noodzaak voor bijvoorbeeld acute lage rugklachten, spit of een hernia.”

Veel voordelen
“Daar komt nog bij dat wij veel mensen behandelen die vitale functies hebben”, licht Tønner toe: “Zoals in ziekenhuizen, in de mantelzorg, bij handhaving, politie en brandweer. Die mensen kunnen nu niet functioneren. Ze gaan van ellende naar de huisarts of de fysiotherapeut, maar patiënten met deze pijnklachten kunnen ze niet helpen. Het gevolg is vaak dat de patiënten onnodig zware pijnstillers moeten slikken. En met de gang naar huisarts, fysiotherapeut en apotheek creëert dat alleen maar meer reisbewegingen en onnodige druk op de toch al overbelaste zorg. Door chiropractoren hun werk te laten doen, helpen we een grote groep mensen met een medische noodzaak, ontlasten we andere zorgverleners en beperken we juist het aantal reisbewegingen!”

Wel in buitenland
In o.a. België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië wordt het grote belang van het werk van chiropractoren wel gezien en mogen zij – net als tandartsen en fysiotherapeuten - ondanks de lockdown hun werk doen. In Nederland worden chiropractoren bovendien gemist door huisartsen en fysiotherapeuten die gewend zijn om patiënten door te verwijzen.

Tweede Kamer
Ook in de Tweede Kamer dringt de urgentie door dat tijdens de lockdown een uitzondering voor chiropractie-patiënten veel voordelen oplevert. Kamerleden Van den Berg (CDA) en Bergkamp (D66) hebben hierover aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg diverse vragen gesteld. Komende woensdag buigt de Tweede Kamer zich ook over een motie van beide Kamerleden die oproept dit probleem op korte termijn op te lossen. Belangenvereniging Patiënten Chiropractie (BPC) is een petitie gestart die al meer dan 16.000 keer is ondertekend. De BPC roept in een brief alle leden van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dringend op deze motie te steunen en daarmee noodzakelijk behandelingen weer mogelijk te maken

-------------------------------------------------

Nadere informatie:
NCA-voorzitter Gitte Tønner is beschikbaar voor nadere inhoudelijke toelichting en interviews. Hiervoor kunt u contact opnemen met woordvoerder Koen van Tankeren, telefoon: 06 4184 3939.

Vorige
Vorige

BNR RADIO: CHIROPRACTOREN WILLEN SNEL WEER KUNNEN BEHANDELEN

Volgende
Volgende

'Ik krijg huilende mensen aan de telefoon', chiropractors vrezen langere lockdown