NCA: scoliose-screening overnemen van jeugdartsen

Geplaatst door Beheerder 12 september 2018

AMSTERDAM – Sinds jeugdartsen kinderen niet langer controleren op scoliose (een ernstige kromming in de rug) wordt de aandoening vaak veel te laat ontdekt door orthopeden. Een operatie is dan nog de enige optie, zegt de Vereniging van Scoliosepatiënten vandaag in het Algemeen Dagblad. “Wij zijn de aangewezen vakkrachten, die de screening van ruggen kunnen overnemen, misschien wel moeten overnemen”, zegt Gitte Tønner, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), in een reactie.

Chiropractoren zijn deskundigen op het gebied van diagnose, behandeling en preventie van klachten aan wervelkolom en bewegingsapparaat. Tønner: “Wij hebben een 5-jarige studie genoten aan een internationale, gespecialiseerde universiteit en zijn in staat om met relevante orthopedische testen en andere tools tot een kundige diagnose te komen. Nu gebeurt dat op kleine schaal in praktijken waar gratis rugchecks worden aangeboden en op de jaarlijkse ‘Dag tegen Rugpijn’. Wij werken graag mee aan een plan, waarbij schoolkinderen minstens eenmalig worden gecontroleerd. Voorkomen is beter dan opereren.”

Sinds 2015 screenen jeugdartsen niet langer op scoliose en vanaf dat moment is de situatie verslechterd, meldt Ester Floor van de scoliosevereniging op basis van een enquête onder alle ziekenhuizen die scoliose behandelen. “Als je een kromming hebt van tussen de 25 en 45 graden, dan krijg je een behandeling met een strak korset, om de rug weer recht te laten groeien.” Vanaf 50 graden komt een operatie aan de orde. “Orthopeden melden in ons onderzoek dat ze steeds vaker jongeren zien, die een kromming hebben van boven de 50 graden.”

De NCA wil voor de rugscreening een soort protocol. Tonner: “Kinderen gaan op jonge leeftijd twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle. Dat is maatschappelijk volstrekt geaccepteerd en wordt als onmisbaar ervaren. Het is de hoogste tijd dat er voor ‘rugzorg’ ook zo’n soort regeling komt, zeker gelet op de enorme toename van rug- en nekklachten bij jonge kinderen als gevolg van het gebruik van mobieltjes, iPads en andere computers.”

Het ministerie van Volksgezondheid is niet van plan om de jeugdartsen op andere gedachten te brengen of tot de orde te roepen. Volgens een woordvoerder bepalen ze zelf of ze willen screenen op scoliose of niet.

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief