NCA: minder gsm en meer bewegen

Geplaatst door Beheerder 7 september 2018

NCA: minder gsm

en meer bewegen

AMSTERDAM – “Overdadig gebruik van mobieltje of laptop leidt bij kinderen en jongeren tot veel nek- en rugklachten. Ouders doen er goed aan zulk gedrag te beteugelen.” Dat zegt voorzitter Gitte Tønner van de NCA in een reactie op een recent opinieartikel van ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont in De Volkskrant.

Pont stelt daarin dat veel ouders het gebruik van computers door jonge kinderen niet begrenzen. “Ze gaan uit van zelfregulatie, maar het is alsof ze de snoeppot gewoon op tafel zetten in de veronderstelling dat kinderen zelf verstandige keuzes maken. Dat blijkt apekool”, aldus Pont.

Intussen is zo’n 6 procent van de Nederlandse kinderen gameverslaafd. Medici zien steeds vaker ‘gameruggetjes’: nooit werden zo veel jonge mensen aan een hernia geopereerd. Ook neemt het overgewicht onder jonge kinderen toe, betoogt Pont. “De motorische fitheid van onze kinderen is sterk afgenomen: een bal vangen moet tegenwoordig bij gym worden aangeleerd.”

“Mensen zijn gebouwd om te bewegen. Niet om langdurig in verkeerde houdingen te zitten”, reageert Tønner. “Dat veroorzaakt stress in het lichaam. Verkrampte spieren kunnen tot ernstige klachten leiden. Zeker voor kinderen die nu al intensief computeren en in het verlengde van hun leven voor hun werk dagelijks urenlang achter de computer doorbrengen.”

Ze vertelt haar patiënten dan ook steevast dat ze veel moeten bewegen. Wie niet in verenigingsverband wil sporten, kan ook zelf wandelen, hardlopen en fietsen. Om de dag, bijvoorbeeld. Van goede rek- en strekoefeningen gaat ook een preventieve werking uit. En pak wat vaker de trap – kleine beetjes tikken ook aan.

“Twee uur op de computer of de gsm is voor kinderen wel de max. En volwassenen die veel computeren op hun werk zouden om het uur even moeten opstaan en een stukje wandelen. Stand up meetings zijn – zeker voor vergadertijgers – ook een goede tip.”

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief