

Patiënten
-
Voor welke gezondheidsklachten biedt chiropractie uitkomst?
Een chiropractor kan bij uiteenlopende klachten aan spieren en gewrichten een oplossing bieden.
-
Heb ik een verwijzing nodig?
Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen, afhankelijk van de verschillende verzekeraars. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de voorwaarden.
-
Worden de kosten van een chiropractische behandeling vergoed?
Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen, zie hiervoor het vergoedingenoverzicht. Voor alle verzekeraars geldt dat zij behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA. Om er zeker van te zijn dat chiropractie wordt vergoed, kunt u het beste even contact opnemen met uw eigen verzekeraar.
-
Hoe kan het zo zijn dat de ene chiropractor duurder is dan de andere?
Chiropractie is in Nederland niet bij wet gereguleerd en een vrij beroep. Derhalve kunnen chiropractoren zelf hun eigen tarieven bepalen.
-
Hoelang duurt een behandeling ongeveer?
Het eerste bezoek duurt gemiddeld een half uur. Hoe lang de vervolgbehandelingen duren is mede afhankelijk van uw klachten.
-
Wat is het verschil tussen chiropractie en manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?
Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen genees- en/of behandelwijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn/haar opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek.
In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat ( in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding afgerond, hetgeen niet perse geldt voor de andere beroepen.
-
Gaat een behandeling ten koste van mijn eigen risico?
Voor chiropractie geldt geen verplicht eigen risico van € 350 of hoger vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit het aanvullend pakket.
-
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen dat nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen.
-
Hoe verloopt een chiropractische behandeling?
Als een patiënt voor het eerst de chiropractor bezoekt, gaat hij of zij globaal als volgt te werk:
- De behandeling begint met een vraaggesprek naar uw gezondheidstoestand, leefgewoonten en klachten.
- De chiropractor gaat vervolgens verder met een lichamelijk onderzoek waarin hij neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toepast.
- Aan de hand van deze onderzoeken kijkt de chiropractor of uw klacht chiropractisch behandeld kan worden en bespreekt hij of zij de mogelijkheden met u. Eventueel wordt u doorverwezen naar een specialist of huisarts.
- Dan kan de behandeling van start gaan. De chiropractor maakt hierbij gebruik van meerdere behandeltechnieken. Hij of zij gebruikt hoofdzakelijk nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom, schedel of elders. Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat u oefeningen krijgt voorgeschreven of advies over een goede houding of voeding meekrijgt.
-
Wat is het ‘krakende’ geluid?
Bij een aantal van de chiropractische technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent.
-
Is de behandeling pijnlijk?
Over het algemeen zijn de chiropractische correcties (manipulaties) niet pijnlijk. Wanneer een behandeling gevoelig of pijnlijk kan zijn, vertelt uw chiropractor u dat altijd van te voren. Als ‘bijwerking’ komt wel vaker lichte spierpijn of vermoeidheid voor, die meestal na een of twee dagen weer verdwijnt.
-
Hoe vind ik een goede chiropractor?
De chiropractoren die lid zijn van de NCA zijn geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en zijn allemaal opgeleid bij wereldwijd erkende universiteiten en colleges en voldoen dus aan strenge internationale opleidingseisen. De SCN waakt over de kwaliteit van de chiropractie in Nederland. U moet dan bijvoorbeeld denken aan het volgen van bij- en nascholing en het visiteren van de aangesloten praktijken.
Wilt u verzekerd zijn van een goed en betrouwbaar chiropractisch advies, dan kunt u de adressen en telefoonnummers van chiropractoren die lid zijn van de NCA opvragen. U kunt bellen met het secretariaat te Joure (telefoon: 0513 41 20 41) of direct een chiropractor in de buurt vinden.
-
Is het mogelijk om een nieuwsbrief en de NCA krant digitaal te ontvangen?
Dat is zeker mogelijk! Wanneer u zich inschrijft voor digitale nieuwsbrief dan zenden wij u ook de digitale versie van de krant toe.
-
Ik heb een klacht over een chiropractor, wat moet ik doen?
Probeer in eerste instantie de klacht bespreekbaar te maken bij uw chiropractor. Indien dit niet mogelijk is of er een onbevredigende oplossing wordt bereikt, dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de NCA. Meer informatie over de klachtenprocedure van de NCA vindt u hier.
(Para)-Medici
-
Is chiropractie veilig?
Verschillende onafhankelijke onderzoeken beoordelen chiropractie als een uiterst veilige behandelmethode. Meer informatie.
-
Is er wetenschappelijke evidentie voor de chiropractische methodes?
Ja, er is zeer veel literatuur beschikbaar dat de effectiviteit van chiropractie onderschrijft. Meer informatie.
-
Wordt chiropractie vergoed?
Ja, vanuit het aanvullende pakket.
-
Hoe weet ik dat ik mijn patiënt naar een gekwalificeerde chiropractor verwijs?
Het lidmaatschap van de NCA en registratie bij de SCN staan garant voor opleiding en deskundigheid.
-
Word ik op de hoogte gehouden van de progressie van mijn patiënten?
De NCA stimuleert een goede communicatie met en terugkoppeling naar alle verwijzers.
-
Wat is het opleidingsniveau van een NCA chiropractor?
De opleiding tot chiropractor betreft een vijfjarige universitaire studie, gevolgd door een stagejaar in Nederland.
-
Voor welke klachten kan ik mijn patiënten naar een chiropractor verwijzen?
Acute en chronische lage rugklachten, nek– en hoofdpijnklachten, schouderklachten, heupklachten en overige functionele klachten aan het bewegingsapparaat.
Chiropractoren
-
Hoe verwerk ik mijn studiepunten?
U kunt de studiepunten verwerken met het programma PE-online van de Stichting Chiropractie Nederland. Op de website van SCN kunt u ook een beschrijving vinden van het programma. Mocht u vragen hebben over uw herregistratie, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat via info@fbcbv.nl.
-
Hoe kan ik wijzigingen doorgeven in mijn persoonlijke of praktijksituatie?
Als u wijzigingen wilt doorgeven zoals bijvoorbeeld NAW gegevens, dan kunt u dit doen via info@fbcbv.nl.
-
Hoe kan ik mij aanmelden voor de NCA?
Als u het registratieproces heeft doorlopen bij de SCN, dan ontvangt u automatisch een inschrijfformulier noor NCA lidmaatschap.
-
Hoe kan ik inloggen op het extranet?
Alleen NCA leden kunnen inloggen op het extranet. Indien u de logingegevens kwijt bent, dan kunt u de gegevens opvragen bij het secretariaat via info@fbcbv.nl.
-
Hoe schrijf ik mij in voor een cursus of seminar?
U kunt zich inschrijven voor een seminar door u online aan te melden via de evenementenkalender of via het extranet waar u een inschrijfformulier kunt invullen. U kunt het ingevulde formulier ook per e-mail retourneren aan het secretariaat, via info@fbcbv.nl.
-
Waar kan ik informatie vinden over verzekeringen voor mijn praktijk?
Op het secretariaat kunt u informatie opvragen over verzekeraars en verzekeringen zoals beroepsaansprakelijkheid, inboedelverzekering, en ook over uw pensioen.
-
Hoe maak ik een RI&E?
Het maken van een risico inventarisatie en evaluatie is voor elke praktijk verplicht. Algemene informatie over de RI&E kunt u vinden op www.rie.nl. De NCA heeft een standaard ontwikkeld die u kunt terugvinden op het extranet.
-
Aan welke zaken moet ik denken bij het opstarten van een praktijk?
Het opzetten van een eigen praktijk vergt veel tijd. De financiering en inrichting van de praktijk zijn tijdrovende bezigheden. De NCA heeft een aantal tips en trucs die u als handvatten kunt gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat. Zij kunnen u voorzien van een pakket voor startende ondernemers.
-
Ik wil een nieuwe medewerker in dienst nemen. Welke stappen moet ik ondernemen?
Dat kan verschillen per situatie. Bent u op zoek naar een ervaren collega, of misschien een GEPer? Komt een kandidaat van buiten de EU? In dat geval gelden er andere (fiscale) regels voor zowel werkgever als werknemer. Het secretariaat geeft advies op maat en loopt de procedure met u door. Op het extranet staan de actuele vacatures en kunt u een vacature plaatsen.
-
Hoe ziet het GEP programma eruit?
Het GEP programma is het verplichte stageprogramma van een jaar dat na afstuderen wordt gevolgd in het land waar men gaat werken. Het programma bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel waarbij reflecterend leren centraal staat.
Verschillende onderdelen van het GEP programma zijn het schrijven van een casus, het verrichten van observaties, bijwonen van seminars en het verrichten van een praktijk- en theorie examen. Bezoek het extranet voor meer informatie.
Vind een
chiropractor
bij u in de buurt
Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam
Zoek direct bij u in de buurt