‘Enkel bewegen niet genoeg tegen rug- en nekpijn’

Geplaatst door Beheerder 15 november 2018

AMSTERDAM _ “Mensen die geregeld wandelen, fietsen of zwemmen voorkomen dat ze rug- en nekpijn krijgen of zorgen ervoor dat dergelijke klachten sneller verdwijnen. Maar als je daarnaast uren achtereen op de bank hangt voor de tv of met je laptop, dan span je het paard alsnog achter de wagen.” Dat zegt voorzitter Gitte Tønner van de NCA in een reactie op een representatief onderzoek van I&O Research onder 4.375 mensen van 18 jaar en ouder.

Het bureau uit Enschede concludeerde dat ruim de helft van alle volwassen Nederlanders onvoldoende beweegt. Zij komen niet aan de richtlijn van 2,5 uur per week matig intensief bewegen, die de Gezondheidsraad vorig jaar introduceerde. De Gezondheidsraad is een belangrijk adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid. Voor kinderen geldt overigens een richtlijn van minimaal één uur bewegen per dag.

“Een mens is gebouwd om te bewegen”, vervolgt Tønner. “En daarom is het belangrijk dat je de hele dag door rekening houdt met je lichaam. Zit rechtop, neem de trap in plaats van de lift, gebruik de lunchpauze voor een wandelingetje en: niet langer dan een half uur achter elkaar op je computer werken.”

De Gezondheidsraad beveelt behalve de minimale beweegrichtlijnen ook spier- en botversterkende oefeningen aan. “Een advies dat door chiropractoren van harte wordt ondersteund.”

Uit het publieksonderzoek blijkt voorts dat vrouwen vaker aan de beweegrichtlijn voldoen dan mannen, meldde nu.nl recent. Gezondheid bleek de belangrijkste drijfveer voor de meesten.

Belangrijke redenen om niet te sporten zijn fysieke klachten (bij ouderen) en een gebrek aan motivatie (bij jongeren). De meeste mensen sporten het liefst alleen en niet in verenigingsverband. Sociale media hebben nauwelijks invloed op het sportgedrag van volwassenen, bleek uit het onderzoek.

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief