DOOR CHIROPRACTOR AL JAREN PIJNVRIJ

Geplaatst door Beheerder 15 oktober 2018

Hofnar Paul van Vliet prijst zich gelukkig:

‘DOOR CHIROPRACTOR AL JAREN PIJNVRIJ‘

Naam: Paul van Vliet

Woonplaats: Den Haag

Geboren: Den Haag, 10 september 1935

Bekend van o.m.: conferencier sinds 1957; singles ‘Majoor Kees’, Meisjes van dertien’ en “Veilig achterop bij vader op de fiets’, goodwill-ambassadeur UNICEF.

De oudste cabaretier van Nederland is niet bang voor de dood. “Wel voor de ontluistering, de aftakeling.” Maar die gevreesde aftakeling lijkt geen vat op hem te krijgen. De 83-jarige Hagenaar is springlevend en vitaal. Heeft dat misschien iets te maken met zijn chiropractor? Hij knikt instemmend. Binnenkort gaat hij gewoon weer optreden. In kleine zalen, dat wel.

In 2012 stuurde zijn huisarts hem resoluut naar de chiropractor. “Omdat fysiotherapie uiteindelijk niet meer afdoende hielp. Ik heb een kwetsbare rug gekregen, door al die typetjes die ik op de planken heb gezet. Avond na avond, jaar na jaar deed ik rare dingen met mijn lijf, strekte mijn nek uit, stond langdurig scheef en ging vanuit kleermakerszit omhoog zonder mijn handen te gebruiken. Leuk voor het publiek, maar slecht voor een lijf.”

Na een lange vakantie is Van Vliet vandaag voor het eerst weer terug bij zijn chiropractor. “Mijn vrouw zei: ‘Je moet gaan. Je loopt een beetje krom’. Normaal ga ik elke drie weken. Voor onderhoud. Ik wil op deze leeftijd niet scheef gaan groeien of verstijven.” Hij snapt niet dat chiropractie soms sceptisch wordt benaderd. “Sinds ik me hier laat behandelen, hebt ik nooit meer pijn gehad.”

Zijn ijzeren discipline draagt daar ook aan bij. “Ik heb net weer een paar extra oefeningen meekregen van Erik. Iedere ochtend na het douchen werk ik ze allemaal braaf af. Daarna ga ik een uurtje wandelen; meestal langs het strand. Ik ben lang en heb geen aanleg om dik te worden, maar dan nog moet ik wel goed bewegen om fit te blijven.”

Maar dat is het niet alleen: “Erik heeft me er bewust van gemaakt dat ik rechtop moet wandelen. Dat ik alle oefeningen geconcentreerd afwerk, want je hersens sturen je spieren aan. Waar die discipline uit voortkomt? Ik heb altijd een grote plicht gevoeld jegens publiek en crew. Dan moest ik er staan. Ik deed en liet alles voor de shows.”

Terwijl kunstenaars toch bekend staan om hun ongezonde leefstijl? Met een brede glimlach: “Maak je geen zorgen: Voor de rest heb ik niet zo zuinig geleefd.” (Ap van den Berg)

 

Naam praktijk: Praktijk Chiropractie Stegeman, Scheveningen

Bijzonderheden: Naast doorsnee Nederlanders en BN’ers behandelen Erik Stegeman en zijn collega’s ook steevast dansers van Het Nederlands Danstheater

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief