‘Diagnose rugpijn verbetert met interventie chiropractor’

Geplaatst door Beheerder 13 december 2018

AMSTERDAM _ De behandeling en diagnostiek van lage rugklachten laat nog ruimte voor verbetering. Dit stelt het Zorginstituut Nederland in een rapportage over ‘Zinnige zorg – ziekten van het zenuwstelsel’. Volgens voorzitter Gitte Tønner van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) gaat de zorg voor (lage) rugklachten er aanzienlijk op vooruit “wanneer de diagnostiek in handen wordt gelegd van chiropractoren, specialisten op dit vlak.”

In de rapportage van het Zorginstituut Nederland staat dat het niet duidelijk is of alle MRI-scans die worden gemaakt echt nodig zijn. Het rapport stelt tevens vast dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen in de doorlooptijden van poli tot aan operatie en in het aantal operaties dat zij uitvoeren. Ook valt het de onderzoekers op dat patiënten met lage rugklachten steeds vaker het advies krijgen om rust te nemen of dat behandelingen worden ingezet die geen effect hebben. Voorts zijn er volgens hen nog nauwelijks uitkomstindicatoren, die patiënten kunnen helpen bij het kiezen van de juiste behandeling.

Ons land telt ongeveer een miljoen patiënten met (lage) rugklachten. “Zij ondervinden daarvan veel last. De landelijke ziektelast van lage rugpijn staat op de eerste plaats in de Top 52 van aandoeningen met een hoge ziektelast”, stelt het Zorginstituut Nederland. Deze organisatie controleert de kwaliteit van onze gezondheidszorg en geeft het kabinet adviezen over de inhoud van de verplichte zorgverzekeringen. Het doel van het onderzoek is te komen tot concrete aanbevelingen voor verbetering van de patiëntgerichtheid, effectiviteit en doelmatigheid van de zorg bij klachten vanuit de lage rug.

“Dankzij onze universitaire opleiding zijn chiropractoren goed getrainde specialisten op het vlak van de wervelkolom en het bewegingsapparaat. Wij zijn eveneens bevoegd om röntgenfoto’s en MRI’s te beoordelen. Kortom, wij zouden in de zorgketen een centrale schakel kunnen vormen bij het diagnosticeren en het goed voorsorteren van patiënten met rugklachten. Dat kan veel tijd, pijn en geld besparen”, aldus NCA-voorzitter Tønner. “Bovendien gaat ook de tevredenheidsscore van patiënten omhoog als ze meteen bij de best passende zorgprofessional terecht komen.”

Rugpijn is een wijd verbreid probleem in Europa, schreef de Deense professor Jan Hartvigsen deze zomer in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet. “Liefst 1 op 5 Europeanen heeft er last van. De daarmee gepaard gaande ziektekosten worden geraamd op 300 miljard euro. Circa 15 procent van de patiënten is langer dan een maand ziek thuis. In totaal worden in Europa per jaar 500 miljoen ziektedagen opgenomen als gevolg van rugpijn”, aldus de wetenschapper Hartvigsen.

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief