De studie aan het AECC of het WIOC

De studie in Engeland aan het AECC duurt officieel vijf jaar, waarvan het eerste jaar het ‘extended year’ wordt genoemd. Dit is een voorbereidend jaar waarin uw kennis van de basisvakken wordt bijgespijkerd zodat u goed voorbereid met de specifieke chiropractische vakken kunt beginnen in het eerste jaar.

Gedurende de eerste jaren van de studie worden voornamelijk theoretische vakken gecombineerd met enkele praktische vakken. Richting het vijfde jaar komt de praktijk steeds meer aan bod. Het laatste jaar staat geheel in het teken van het behandelen van patiënten in de kliniek die zich achter het College bevindt. De behandeling van patiënten gebeurt onder begeleiding van docenten van het AECC.

Verschillen met het WIOC

De opleiding aan het WIOC is academisch gezien vergelijkbaar met die aan het AECC. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze opleidingen, onder andere op het gebied van studiekosten, dus het is zeker verstandig om alle voor- en tegens goed op een rijtje te zetten. Via het secretariaat zijn uitgebreide informatiepakketten op te vragen en zij helpen u graag verder op weg.

Na voltooiing van de studie wordt de graad Master of Science (MSc.) verleend (AECC), of Master of Chiropractic (MChiro, WIOC). De afgestudeerde chiropractor die gaat werken in een bij de ECU (European Chiropractors’ Union) aangesloten land, moet na de studie eerst een GEP-jaar (Graduate Education Programme) doorlopen. In dit jaar loopt u stage bij een ervaren chiropractor in het betreffende land. In Nederland is dit een chiropractor die geregistreerd staat bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Zelf dient u zich eveneens te registreren bij de Stichting Chiropractie Nederland als GEP kandidaat. Inschrijving in het register is bepalend voor de vergoeding van de consulten bij de meeste verzekeraars in Nederland. Soms geldt het  lidmaatschap van een beroepsvereniging als norm. Tijdens dit jaar ontvangt u als GEP-deelnemer een salaris en bent u gewoon aan het werk, maar u moet daarnaast voldoen aan de opdrachten en voorwaarden, behorend tot het GEP programma.

Aan het werk als chiropractor

Na het succesvol afsluiten van het GEP jaar kunt u het aspirant lidmaatschap omzetten in een gewoon lidmaatschap van de NCA.  Vanaf nu bent u volledig bevoegd om zelfstandig als chiropractor te werken en desgewenst een eigen praktijk te starten.