Chiropractoren worstelen met aanwas patiënten

Geplaatst door Beheerder 10 september 2018

Gitte Tønner in alle vroegte bij BNR Nieuwsradio

fotobijschrift:

“Als je nu met ernstige nek- of rugklachten naar mijn collega in Hilversum gaat, dan krijg je daar te horen dat je pas in december kunt worden behandeld. Dan moet je dus gewoon drie maanden wachten.” Woorden van gelijke strekking sprak NCA-voorzitter Gitte Tønner vanmorgen vroeg in het radioprogramma De Ochtendspits bij BNR Nieuwsradio. Ze was daar te horen op FM-band, op de digitale DAB en via de website en app van de zender. Tønner werd door presentator Meindert Schut en nieuwslezer Koos Tervooren stevig gaande tand gevoeld over o.m. de oorzaken van de toegenomen drukte in de wachtkamers en het tekort aan chiropractoren in ons land.

Via het geluidsfragment is het volledige interview te beluisteren

 

Chiropractoren worstelen

met aanwas patiënten

Veel chiropractoren kunnen de groeiende drukte in hun praktijken nauwelijks aan. Wachttijden van drie weken voor heftige, acute klachten zijn geen uitzondering. Sommige chiropractoren draaien 60 tot 70 uur per week en hebben speciale avond- en tussendemiddag-spreekuren ingesteld om patiënten tegemoet te komen. Anderen hebben een patiëntenstop ingesteld. Oorzaak is een oplopend tekort aan vakkrachten. Sommige chiropractoren zoeken zelfs in het buitenland naar een opvolger voor hun praktijk. 

“Het loopt storm”

NCA-voorzitter Gitte Tønner zegt in een reactie: “Het loopt storm in de wachtkamers. Uit onze benchmark blijkt dat onze chiropractoren in 2017 samen goed waren voor rond de één miljoen consulten. We kregen maar liefst 53.000 nieuwe patiënten. Dat zijn forse cijfers.” Volgens haar is dat enerzijds een gevolg is van de toegenomen welvaart. Maar daarnaast studeren er ook te weinig chiropractoren af om de groei aan patiënten in Nederland te kunnen opvangen.

Kwart volwassenen bij chiropractor

Uit onderzoek van het onafhankelijk onderzoeksbureau CG Selecties, in opdracht van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, blijkt dat bijna een kwart (23%) van de volwassen Nederlanders (18 en ouder) voor korte of langere duur bij een chiropractor onder behandeling is (geweest). De meesten van hen zijn vrouw (53%) en middelbaar opgeleid (28%). Het merendeel (55%) zit in de leeftijdscategorie 30-60 jaar.

Studie in buitenland

Belangrijke oorzaak voor de problemen is dat er in Nederland nog geen universitaire opleiding voor chiropractie bestaat. Wie chiropractor wil worden, moet voor lange tijd verhuizen naar opleidingen in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. Deze 5-jarige opleidingen daar kosten al gauw tussen de € 60.000,- en € 80.000,-, exclusief de verblijfskosten. Volgens Tønner is zo’n duur en lang verblijf over de grens vaak net een brug te ver.

Studie in Nederland

“We hebben recent gesprekken aangeknoopt met enkele Nederlandse universiteiten om hier een hooggekwalificeerde opleiding chiropractie te starten. Men toont serieuze interesse, maar dat is geen oplossing voor de korte termijn. Dat gaat zeker zes tot acht jaar duren. Maar het is hoe dan ook belangrijk dat die opleiding er komt voor het aanzien en de continuïteit van de chiropractie in Nederland”, zegt Tønner.

Luister via onderstaande link het fragment terug:

Radiofragment BNR radio

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief