Beter naar de chiropractor dan pijnmedicatie

Geplaatst door Secretariaat 8 augustus 2018

Steeds meer patiënten krijgen zware, verslavende pijnstillers voorgeschreven, waaronder oxycodon. Dat zeggen pijnspecialisten in een artikel in de Volkskrant. Het gebeurt onder meer bij amandel knippen en botbreuken, maar ook bij klachten over chronische rugpijn, gewrichtspijn en hernia. “In de laatste gevallen vormt een diagnose/behandeling van de chiropractor veelal een effectief alternatief voor pijnmedicatie “, stelt bestuurslid Marieke Zegelaar van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) in een reactie.

Volgens de pijnspecialisten worden zware pijnstillers vaak voor lange tijd voorgeschreven. Langer dan een maand. “En dan groeit de kans dat je eraan verslaafd raakt”, waarschuwt een specialist van het Radboudumc in de Volkskrant.
Oxycodon werd in 2011 aan 148-duizend patiënten voorgeschreven, in 2017 aan 439-duizend patiënten. Dat is een verdrievoudiging in zes jaar tijd.
Bij het middel ontstaat een bepaalde rush – een prettig gevoel. Maar patiënten kunnen er ook somber van worden en geestelijk labiel. Patiënten zeggen in het artikel dat hun partner de pijnstiller zelfs voor hen moest verstoppen, omdat ze er zelf niet meer vanaf konden blijven.

INTERNATIONALE RICHTLIJNEN
“Patiënten die al decennia lang naar onze chiropractoren komen, zijn uit op een veilige, efficiënte en niet-medicamenteuze oplossing voor hun klachten. En dat is niet zo gek: alle huidige internationale richtlijnen op het gebied van rugklachten raden chiropractie aan”, vult NCA-bestuurslid Zegelaar aan.
Chiropractoren hebben een degelijke universitaire opleiding genoten, waarbij in bijvoorbeeld Denemarken de studenten in de eerste jaren van hun studie dezelfde colleges volgen als studenten geneeskunde. Chiropractie-studenten specialiseren zich naast basis-geneeskunde in rug- en nekklachten en andere klachten vanuit de wervelkolom, het zenuwstelsel of spieren en gewrichten.”
De NCA maakt zich al jaren sterk voor een Nederlandse universitaire opleiding voor chiropractie.

Deel

Vind een
chiropractor
bij u in de buurt

Zoek eenvoudig op postcode of plaatsnaam

Zoek direct bij u in de buurt

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief