Poetsen

Geschreven door chiropractor Irma Lukkien-Blom

“Weet jij of er nog van die opzetborsteltjes zijn?”

Mijn man komt naar me toe lopen met in zijn hand de elektrische tandenborstel waarvan het genoemde onderdeel ontbreekt.

“Wil je nu ineens elektrisch gaan poetsen?”

Mijn man knikt. Ineens realiseer ik me het volgende: hij heeft morgenochtend om acht uur een afspraak bij de tandarts.

“Dat is ongeveer hetzelfde als je oefeningen pas doen de avond vóórdat je naar de chiropractor gaat, hè?” Hij knikt, maar zwijgt.

Ik kijk in stilte van het elektrische apparaat naar mijn man en weer terug, en in mijn hoofd beginnen allerlei gedachten de vrije loop te krijgen. Ik denk aan hoe typisch dit is voor mijn man, een intelligente man met overigens een prima handmatig gepoetst gebit. ‘De avond van tevoren’ is immers tijdens zijn studie jarenlang zijn levensmotto geweest. Maar ik zie ook hoe zijn vraag, in al zijn eenvoud, in één klap een immens groot aspect van ons algemene westerse gezondheidsproblematiek blootlegt: we beginnen te laat en verwachten te veel.

We gaan pas afvallen als we al te dik zijn, stoppen pas met roken als onze aderen al dichtslibben, beginnen pas met mediteren als we al overspannen thuis zitten, en we gaan pas naar de chiropractor als we al een hele tijd met pijnklachten lopen. En we balen als we ons niet heel snel beter voelen. Ons brein vindt korte termijn resultaten veel aantrekkelijker dan veranderingen die je pas over een aantal weken, maanden of jaren ziet. Hierdoor vinden we het moeilijk ons toe te leggen op langdurige ‘projecten’ die bijdragen aan een betere gezondheid. Bovendien leggen we de lat vaak te hoog en willen we soms te radicaal veranderen. Het kan helpen om te beginnen met kleine, gemakkelijke aanpassingen die je vandáág al kunt doen, en dat steeds verder uit te bouwen. Zo worden grote gezondheidsverbeteringen ineens haalbaar en overzichtelijk, en train je je brein in het opmerken van kleine vooruitgangen. Denk aan een oefening die gemakkelijker gaat dan vorige week, een paar verdwenen kilo’s in een maand tijd, of meer rust in je hoofd dan een paar maanden geleden. Besteed hier, zoals bij het poetsen van je tanden, elke dag een beetje tijd aan, dan kom je heel ver. Waar begin jij? Kun je misschien nú een stuk gaan wandelen, een aantal squats doen, kiezen voor water in plaats van frisdrank, of dat koekje laten liggen? Welke kleine stap, hoe ieniemienie ook, kun jij vandaag maken waardoor je al ietsje gezonder word?

“Nou?”

Ik schrik op uit mijn gedachten,  trek de lade van het badkamermeubel open en rommel erin.

Ik doe de lade weer dicht. “Nee. Hebben we niet. Had je eerder moeten bedenken.”

Vorige
Vorige

Waarom wil je dat weten?